Ayam Buttermilk
serves
50
mins
Bahan-bahan:
Untuk goreng ayam
- 250gm kepingan ayam tanpa tulang
- 1 biji telur
- Garam mengikut keperluan
- 3 sudu tepung serba guna
For Sauce
- 5 ulas bawang putih (cincang)
- 1 biji bawang besar (cincang)
- 6 biji cili burung (cincang)
- Sedikit daun kari
- 200ml susu - guna 3 sudu besar Susu Tepung Fernleaf Full Cream dengan 200 ml air suam
- ¼ air + 1 sudu tepung jagung
- 3 sudu Mentega Anchor (unsalted)
Cara Memasak
- Dalam mangkuk, campurkan dengan kiub ayam, garam, 1 telur dan gaul rata. Perap selama 20 minit.
- Dalam kuali dengan api yang tinggi, panaskan minyak secukupnya untuk menggoreng ayam. Goreng ayam selama 3 hingga 4 minit sehingga masak dan coklat keemasan di semua sisi.
- Dalam kuali yang terpisah pada api sederhana tinggi, goreng 1 sudu besar Mentega Anchor (unsalted), bawang putih cincang dan cili padi cincang selama 1 minit sehingga wangi.
- Masukkan daun kari dan goreng hingga wangi sebelum menambah 200ml susu Fernleaf. Kemudian, tambah ¼ cawan air.
- Masukkan ayam goreng. Musim secukupnya dengan garam.
- Campurkan 1 sudu tepung jagung dengan ¼ cawan air dalam cawan sebelum dicurahkan ke dalam kuali.
- Kacau hingga kuah pekat. Apabila kuah pekat, angkat dari api dan hidangkan!