Kari Mac & Keju
serves
50
mins
Bahan-bahan:
- 30gm Mentega Anchor (salted)
- 1 batang daun kari
- 1 sudu besar serbuk kari
- 30gm tepung serba guna
- 300ml air suam + 4 sudu besar Susu Tepung Fernleaf Full Cream
- 6 keping Keju Anchor
- Garam dan lada hitam, secukup rasa
- 360gm makaroni yang telah direbus
- 1 sudu kecil Keju Parmesan Perfect Italiano, parut
- Pasli kering, secukup rasa
Cara Memasak
- Cairkan Mentega Anchor (salted), masukkan daun kari, serbuk kari dan tepung. Terus kacau selama 3 minit.
- Tuangkan dan pukul dalam campuran susu Fernleaf sedikit demi sedikit sehingga semua susu habis.
- Masukkan 6 keping Keju Anchor, gaul hingga semua keju cair.
- Tambah garam dan lada hitam secukup rasa
- Masukkan makaroni yang telah direbus ke dalam sos yang telah disediakan, gaul dan campurkan.
- Pindahkan ke piring, taburkan Keju Parmesan Perfect Italiano dan pasli kering.