Flat Bread Herba Kering
serves
-
mins
Bahan-bahan
- 300gm tepung gandum, ayak
- 180gm Susu Tepung Fernleaf Full Cream + ¼ cawan air, bancuh
- 50gm Mentega Anchor (unsalted)
- 1 sudu kecil herba Italy kering
- ½ sudu besar minyak
- ½ sudu kecil garam halus
Cara Memasak
- Campurkan mentega dan bancuhan Susu Tepung Fernleaf Full Cream di dalam periuk kecil lalu panaskan atas api sederhana hingga mentega cair.
- Di dalam mangkuk, gabung tepung gandum, garam, herba Italy kering dan campuran susu + mentega tadi. Gaul hingga semua bahan sebati.
- Tuang bahan-bahan yang sudah digaul tadi ke atas papa pencanailalu uli beberapa minit hingga menjadi doh yang lembut. Jika doh terlalu lembik boleh Mgmbah sedikit lag tepung gandum.
- Letak doh di dalam mangkuk lalu tutup menggunakan plastik cling wrap selama 30 minit.
- Setelah direhatkan, bahagikan doh kepada 4 bahagian dan bentukkan bulat seperti bola
- Tabur sedikit tepung di atas papan pencanai, ambil sebiji doh yangdah direhatkan tadi lalu canaikan nipis.
- Panaskan kuali non-stick dengan api yang kecil. Sapu sedikit minyak di dalam kuali. Letakkan sekeping doh lalu masak di kedua-dua bahagian hingga agak garing dan sedikit perang.
- Flat bread in sesuai dimakan dengan sebarang sambal atau kuah kari.