Nasi Bakar dengan Ayam Buttermilk
serves
-
mins
Bahan-bahan
- 400gm dada ayam - potong kecil
- ½ sudu kecil serbuk cili
- ½ sudu kecil serbuk kunyit
- ½ sudu kecil garam
- 50gm Mentega Anchor (salted)
- ½ biji bawang besar - potong dadu
- 3 ulas bawang putih - cincang
- 200 ml susu - guna 3 sudu besar Susu Tepung Fernleaf Full Cream dengan 200ml air suam
- 1 tangkai dan kari
- tangkai cili api merah
- ½ sudu kecil gula
- ¼ sudu kecil garam
- 2 cawan nasi - 250 gm
- Parutan Keju Mozzarella Perfect Italian secukupnya
Cara Memasak
- Lumur ayam dengan serbuk cili, serbuk kunyit dan sedikit garam.
- Cairkan Mentega Anchor (salted) dan tumis bawang putih dan bawang bear sehingga wangi.
- Masukkan ayam dan kacau sehingga ayam masak.
- Masukkan cili padi dan dan kari. Kacau rata.
- Masukkan susu Fernleaf dan kacau sehingga mendidih
- Masukkan 1-2 sudu bear parutan Keju Mozzarella Perfect Italiano. Tambahkan sedikit gula. Kacau sehingga sedikit pekat. Angkat.
- Ceduk separuh daripada ayam ke dalam mangkuk nasi dan gaul rata. Masukkan ke dalam dulang pembakar.
- Masukkan baki ayam selebih di atasnya. Tabur dengan parutan Keju Mozzarella Perfect Italian secukupnya.
- Bakar dalam ketuhar pada suhu 180°C selama 8-10 minit.