Souffle
serves
50
mins
Bahan-bahan
- 4 biji telur gred A - asingkan kuning dan putih
- 2 sudu besar gula & ¼ cawan gula
- 1 sudu kecil esen vanila
- ¼ cawan air dicampurkan dengan 3 sudu besar Susu Tepung Fernleaf Full Cream
- ⅔ cawan tepung kek
- 1 sudu kecil tepung penaik
Cara Memasak
- Pukul kuning telur sehingga bercampur.
- Tambahkan gula, susu Fernleaf dan esen vanila, kemudian gaul rata.
- Ayakkan tepung kek dan tepung penaik kedalam adunan.
- Kaupkan balik sehingga rata.
- Pukul putih telur sehingga berbuih halus, masukkan ¼ cawan gula sedikit-sedikit sehingga menjadi soft stiff meringue.
- Masukkan sedikit meringue ke dalam adunan kuning telur dan gaul sebati.
- Masukkan lebihan meringue dan kaup balikkan.
- Masukkan adunan ke dalam loyang bulat atau skillet saiz 7 inci yang telah dioleskan minyak masak.
- Bakar 8 minit, pada suhu 180°C.
- Keluarkan dari ketuhar dan kelar bahagian pancake 4 atau 6 bahagian.
- Bakar semua selama 12-15 minit, pada suhu 180°C.